Bir Age of Empires 2 Definitive Edition Panoraması

Bir Age of Empires II Panoraması

Hepinize selam olsun RTS severler ve Age of Empires tutkunları!

Age of Empires serisinin rekabetçi çevresinin mevcut vaziyeti ve yakın gelecekteki gidişatı hakkında bazı düşüncelerimi sizlere aktarmak istedim. Yirmi yılı aşkın süre önce piyasaya sürülmüş bir oyunun hala epeyce aktif bir oyuncu kitlesinin olduğunu ve tatminkâr ödüller için—bir Valorant, League of Legends (LoL), CS: GO kadar olmasa da— çeşitli formatlarda rekabet edildiğini tecrübe ediyor olmak; iyi düşünülmüş dengeli bir oyunun ne kadar zamansız olabildiğinin en güzel örneklerinden biri olsa gerek.

Elbette, şu anda, günümüzün oynanılabilirliğine,  mekaniklerine ve görselliğine uyarlanmış; Kasım 2019’da piyasaya çıkan “Age of Empires 2 Definitive Edition” yaygın olarak oynansa da bu oyunun Age of Empires II’nin ilk sürümü olan “Age of Conquerors” ile arasında temel olarak sadece ufak tefek farklılıklar var, hatta Age of Empires 2 Definitive Edition için oyunun ulaşabileceği en zirve nokta denebilir, kaldı ki geliştiriciler aktif olarak kullanıcıların geri dönüşleri doğrultusunda oyunu güncellemeye ve rötuşlamaya devam ediyor.

“Age of Empires 2 DLC’lerinde ısrarla Avrupa kıtasına fazlaca odaklanılması eleştirildi.”

Üstelik, geçtiğimiz yıl içerisinde yayınlanan “Dawn of the Dukes” ve “Lords of the West” indirilebilir içerikleri (DLC) ile yeni hikayeler ve dört farklı medeniyet eklendi: Bohemyalılar, Polonyalılar, Burgonyalılar ve Sicilyalılar. Tabi, toplulukta, halihazırda bu ülkelerin üst kimlikleri olarak nitelendirilebilecek İspanyollar, İtalyanlar, Slavlar gibi medeniyetler varken ve misal oyunda bulunan Hintlilerin aslında birkaç farklı medeniyet tarafından temsil edilmesi gerekirken—Hintli oyuncular, Hintliler medeniyetinin haklı olarak bütün Avrupa’nın bir Avrupalılar medeniyeti altında toplanması kadar ahistorik olduğunu savunuyor— DLC’lerde ısrarla Avrupa kıtasına fazlaca odaklanılması eleştirildi. Tabi, her ne kadar bazı gerçek olgular barındırsa da bir oyundan bütünlüklü ve katmanlı bir tarihsel isabet beklentisine girmemek gerekir diye düşünüyorum.

“Age of Empires IV’ün çıkışıyla aslında “Acaba Age of Empires II miladını doldurdu mu?” soruları sorulmaya başlandı, ancak birkaç ay içerisinde yine oyun aşağı yukarı ortalama oynanış rakamlarına geri döndü.”

Age of Empires IV’ün çıkışıyla aslında “Acaba Age of Empires 2 Definitive Edition miladını doldurdu mu?” soruları sorulmaya başlandı, ancak birkaç ay içerisinde yine oyun aşağı yukarı ortalama oynanış rakamlarına geri döndü. Elbette, aoezone.net’te profesyonel oyuncuların belirlediği en iyi oyuncular listesinde listesinde “GOAT” olarak birinci sırada seçilen Orjan “TheViper” Larsen’in Facebook Gaming’e geçerek Age of Empires IV’e giderek daha çok zaman ayırmasıyla birlikte; geleceğin mucize çocukları Hamzah “Hera” Baher’in oyuncu azlığından dem vurarak League of Legends’a geçmesi, yine ordularını “micro”lamasıyla tanınan Kai “Liereyy” Kallinger’ın Age of Empires IV’e daha fazla zaman ayıracağını açıklaması kimi rekabetçi Age of Empires 2 Definitive Edition tutkunları için endişe verici oldu. Fakat oyunun güncel durumu aslında kesinlikle çok daha iç açıcı denebilir.

“JonSlow” tarafından organize edilen, ufacık bir adada sınırlı kaynaklar üzerinde avantaj elde etmeye çalışan oyuncuların adeta ahlaki değerlerini yeniden kurguladığı $3,333 ödüllü Master of Socotra 2 elemeleri devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda, oyuna olan tutkusuyla tanınan Daniel “MembTV” Molina, yayınında açıkladığı üzere, klasik Arabistan haritası çevresinde şekillenen “King of the Desert” turnuvasının beşincisini düzenlemek için hazırlıklara başladığını ve önümüzdeki yaz mevsimine yetiştirmeye çalışacağını açıkladı. 7 Nisan’da başlayacak, yine Memb tarafından organize edilen, çoğu zaman yeşilliklerle çevrili dar koridorlarda devasa orduların çarpıştığı Black Forest haritasında oynanacak $10,000 ödüllü, Microsoft’un sponsorluğunu yapacağı “Rage Forest 3” turnuvası da heyecan verici olacaktır.

Yani aslında hala stratejik Age of Empires 2 Definitive Edition dehaları üst seviyede çarpışmaya devam ediyor ve edecekler. TheViper, AoE IV’e daha fazla zaman ayırsa da üst seviye turnuvalara katılmaya devam edeceğini açıkladı, keza Hera ve Liereyy de sadece Age of Empires 2 Definitive Edition’a gündelik olarak daha az enerji ve vakit ayırsalar da —bunda kendi seviyelerindeki oyuncu azlığından dolayı klasik Rastgele Harita modunun fahiş bekleme sürelerinin de etkisi olduğunu biliyoruz— organizasyonlarda ve turnuvalarda rekabet etmeye devam etmek istediklerini açıkladılar.

Ne olursa olsun, giden gider, kalanlar bizimledir; herkese bol işçili oyunlar dilerim!

Yazar: Alp

Age of Empires ile ilgilenenler şu yazımıza da göz atabilir: ALPERENAOE’NİN AGE OF EMPİRES 2 DEFİNİTİVE EDİTİON VİDEOSU YAYIMLANDI!

Yorum Yazın

Bizi Takip Edin :